Mi az a SEO audit?

A digitális világban a weboldalak és az online jelenlét elengedhetetlen részei a sikeres üzleti tevékenységnek. Azonban még a legkiválóbb tartalommal és designnal rendelkező weboldal is elveszhet az internet zajában, ha nem rendelkezik megfelelő keresőmotor-optimizálással. A SEO (Search Engine Optimization) az a folyamat, amelynek során a weboldalt úgy alakítjuk ki és optimalizáljuk, hogy a keresőmotorok hatékonyan értékeljék, és magasabb helyezést érjenek el a találati listákban. Az SEO audit az ezen folyamatnak lényeges része, amely során átfogó vizsgálatot végzünk a weboldalon annak érdekében, hogy azonosítsuk a gyengeségeket és lehetőségeket a keresőmotor-optimalizáció terén.

Mit jelent tehát a SEO audit?

A SEO audit olyan átfogó vizsgálatot jelent, amelynek során alaposan elemezzük egy weboldal teljesítményét a keresőmotorokban. Ennek a folyamatnak a célja az, hogy megállapítsuk, hogyan teljesít a weboldal a keresőmotorok, elsősorban a Google rangsorolási algoritmusai szerint, és azonosítsuk azokat a területeket, ahol javításokra van szükség. Az audit során a technikai, tartalmi és kapcsolódó SEO elemeket is figyelembe vesszük.

 

A SEO audit előnyei

A SEO audit során részletes képet kapunk a weboldalunk jelenlegi állapotáról, és az optimalizálás lehetőségeiről. Mindezekből az alábbi előnyök származnak a weboldalunkra nézve:

 • Teljesítmény javítás: Az audit során azonosított hibák és hiányosságok javításával javítható a weboldal keresőmotorokban való teljesítménye, és magasabb helyezéseket lehet elérni a találati listákon.
 • Jobb felhasználói élmény: Az audit során vizsgáljuk a weboldal felépítését, sebességét és navigációját, ami javítja a felhasználói élményt és csökkenti a lemorzsolódást.
 • Versenyelőny: Az alaposan optimalizált weboldalak nagyobb valószínűséggel versenyeznek hatékonyan a hasonló témájú weboldalakkal a keresőmotorok találati listáin.
 • ROI növelés: Az audit során végrehajtott javítások hozzájárulhatnak az organikus forgalom és a konverziók növekedéséhez, ami hosszú távú megtérülést eredményezhet.

A SEO audit lépései

A SEO audit több lépésből áll, amelyek segítenek, hogy teljesebb képet kapjunk a weboldal keresőmotorok által elért helyezéseiről.

 • Kulcsszókutatás: Az audit kezdeti lépése a megfelelő kulcsszavak kiválasztása. Ezek a kulcsszavak olyan kifejezések, amelyekre a célcsoport valószínűleg keresne a keresőmotorokban. A kulcsszavak kiválasztásakor olyanokat kell választani, amelyek relevánsak a weboldal tartalmához és az üzleti célokhoz.
 • Technikai audit: Ez a lépés az oldal technikai elemeinek vizsgálatát foglalja magában. Ide tartozik például a weboldal sebessége, mobilbarát kialakítás, URL-ek struktúrája, indexelési problémák és más technikai aspektusok ellenőrzése.
 • Tartalmi audit: Ebben a lépésben az oldalon található tartalom minőségét és relevanciáját vizsgáljuk. Ellenőrizzük, hogy az oldal tartalma összhangban van-e a kiválasztott kulcsszavakkal, és hogy az értékes és informatív-e a látogatók számára.
 • On-page és off-page elemzés: Az on-page elemzés során az oldalon található egyes oldalak részletes vizsgálatát végezzük el, beleértve a címsorokat, meta leírásokat, képek címkéit stb. Az off-page elemzés pedig a weboldalhoz mutató külső hivatkozások minőségét és mennyiségét vizsgálja.
 • Versenytársak elemzése: Fontos megérteni, hogy a versenytársak hogyan teljesítenek a keresőmotorokban. Az elemzés során az ő kulcsszavaikat, hivatkozásaikat és általános keresőmotor-optimizációs stratégiájukat vizsgáljuk.
 • Analitika és teljesítménymérés: Az audit során a weboldal teljesítményét is figyelembe vesszük, beleértve az organikus forgalmat, a lekérdezések számát és az átlagos látogatási időt. Ezek az adatok segítenek megérteni, hogyan teljesít az oldal a keresőmotorokban, és hol vannak további fejlesztési lehetőségek.

 

A legfontosabb SEO audit faktorok

 

A SEO audit során számos fontos faktort kell figyelembe venni, amelyek hozzájárulnak a weboldal hatékony keresőmotor-optimalizációjához. Néhány kulcsfontosságú faktor:

 • Kulcsszavak optimalizálása: A kulcsszavak a SEO alapjai. Ellenőrizni kell, hogy a kulcsszavakat megfelelően használják-e a címsorokban, a meta leírásokban, a tartalomban és más releváns helyeken.
 • Technikai hibák kijavítása: A weboldal technikai aspektusai jelentősen befolyásolhatják a keresőmotorok rangsorolását. Kritikus, hogy a weboldal sebessége optimalizált legyen, a mobilbarát kialakítás mellett pedig ne legyenek indexelési vagy más technikai hibák.
 • Egyedi és minőségi tartalom: Az audit során értékeljük az oldal tartalmát. Fontos, hogy egyedi, releváns és értékes tartalom legyen az oldalon, amely vonzza és megtartja a látogatókat.
 • Keresőbarát URL-ek: Az URL-ek struktúrája is fontos tényező. Az audit során ellenőrizzük, hogy az URL-ek érthetőek és keresőbarátak-e.
 • Külső hivatkozások minősége: Az off-page SEO is kulcsfontosságú. Az audit során megvizsgáljuk a weboldalhoz mutató külső hivatkozások minőségét és relevanciáját.

Nézzük meg ezeket kicsit részletesebben!

Kulcsszavak optimalizálása

Az egyik legfontosabb lépés a SEO audit során a kulcsszavak kiválasztása és optimalizálása. A kulcsszavak azok a kifejezések, amelyekre a potenciális látogatók a keresőmotorokban keresnek. Ezért fontos, hogy azokat a kulcsszavakat válasszuk ki, amelyek relevánsak az oldal tartalmához és az üzleti célokhoz.

A kulcsszavak optimalizálása magában foglalja a kulcsszavak stratégiai elhelyezését az oldalon, például a címsorokban, a meta leírásokban, a tartalomban és az URL-ekben. Azonban fontos, hogy ne vigyük túlzásba a kulcsszavak használatát, mert a túlzott kulcsszó halmozás (keyword stuffing) büntethető a keresőmotorok által.

A kulcsszavak körültekintő kiválasztása és használata kulcsfontosságú az organikus forgalom növelésében és a magasabb rangsorolás elérésében. A kulcsszavak optimalizálása során azonban figyelembe kell venni a változó keresőmotor-algoritmusokat és a versenytársak tevékenységét is.

A versenytársak elemzése és a benchmarking

Az audit során nem csak saját weboldalunkat kell vizsgálnunk, hanem versenytársainkét is. A versenytársak elemzése segíthet abban, hogy megtudjuk, hogyan teljesítenek a keresőmotorokban, és hogy miben lehetünk jobbak náluk.

Az elemzés során érdemes megvizsgálni a versenytársak kulcsszavait, hivatkozásait, tartalmi stratégiájukat és technikai optimalizációjukat. Ez az információ segíthet abban, hogy megértsük, mely területeken van lehetőségünk előrelépni, és milyen stratégiát érdemes alkalmazni a versenyben.

A versenytársak elemzése mellett a benchmarking is fontos lépés lehet. Ez azt jelenti, hogy összehasonlítjuk saját teljesítményünket az iparági átlaggal vagy a legjobban teljesítő weboldalakkal. Ez segít abban, hogy reális célokat állítsunk fel és meghatározzuk, milyen területeken kell javulnunk.

Tartalom optimalizálás

Az audit során kiemelkedően fontos tényező a tartalom minősége és optimalizációja. A tartalom az, amely vonzza és megtartja a látogatókat, és kulcsfontosságú a keresőmotorok számára is.

A tartalom optimalizációja magában foglalja a kulcsszavak stratégiai elhelyezését a tartalomban, de ennél többről is szól. Fontos, hogy az oldal tartalma egyedi, releváns és értékes legyen a látogatók számára. A tartalomnak meg kell válaszolnia a látogatók kérdéseit és igényeit, és hozzá kell járulnia az oldal céljainak eléréséhez.

Az audit során értékeljük a meglévő tartalmat, és azonosítjuk azokat a területeket, ahol frissítésekre vagy bővítésekre van szükség. Új tartalom létrehozása is kulcsfontosságú lehet, különösen olyan témákban, amelyekre a célcsoport érdeklődik.

Linképítés

Az off-page SEO, vagyis a külső hivatkozások minősége és mennyisége is fontos szempont az SEO audit során. A keresőmotorok figyelik, hogy milyen más weboldalak hivatkoznak az Ön weboldalára, és ezt is figyelembe veszik a rangsorolás során.

Az audit során értékeljük a jelenlegi hivatkozások minőségét és relevanciáját. Az ideális helyzet az lenne, ha más magas minőségű és az Ön weboldalához releváns oldalak hivatkoznának Önre. Ha ezek a hivatkozások hiányoznak, vagy nem megfelelő minőségűek, akkor érdemes lehet elkezdeni egy linképítési stratégiát.

A linképítés során célzottan próbáljuk meg szerezni hivatkozásokat más weboldalaktól, például iparági blogoktól vagy hírportáloktól. Fontos azonban, hogy a linképítés természetes módon történjen, és ne próbáljunk meg manipulálni a keresőmotorokat. Az organikus hivatkozások hosszú távú előnyöket hoznak a weboldalnak.

Analitika

A SEO audit során bevezetett változtatások hatásainak monitorozása és értékelése kulcsfontosságú a weboldal keresőoptimalizációjának folyamatos fejlesztéséhez. Ehhez az analitikai adatokat használjuk, amelyek segítenek abban, hogy megértsük, hogyan változik a weboldal teljesítménye az audit után.

Az analitikai adatok között szerepelhet az organikus forgalom növekedése, a látogatók által használt kulcsszavak, a lekérdezések száma és az átlagos látogatási idő. Ezek az adatok segítenek abban, hogy megértsük, milyen hatással voltak az audit során végrehajtott változtatások az oldalra, és hogy hol vannak további fejlesztési lehetőségek.

Az analitika segít abban is, hogy rendszeresen ellenőrizzük az oldal teljesítményét, és időben reagáljunk az esetleges problémákra. Például, ha az organikus forgalom hirtelen csökken, az analitikai adatok segíthetnek abban, hogy azonosítsuk az okokat és megoldást találjunk rá.

Versenyelőny

A SEO audit nem csak az aktuális weboldal állapotának felmérését jelenti, hanem a jobb piaci pozició megszerzését is. Az online térben a verseny erős, és azok a weboldalak, amelyek rendszeresen felülvizsgálják és fejlesztik SEO stratégiájukat, előnyt élvezhetnek a versenytársaikkal szemben.

Az audit során azonosított gyengeségek és lehetőségek alapján megtervezhetünk egy olyan stratégiát, amely segít abban, hogy a weboldalunk jobban teljesítsen a keresőmotorokban. Ez lehetőséget teremt arra, hogy előrelépjünk a találati listákon és elérjük a potenciális látogatókat.

Azok a vállalkozások, amelyek rendszeresen végzik el az SEO auditokat és folyamatosan optimalizálják weboldalukat, hosszú távú előnyöket élvezhetnek a versenytársaikkal szemben az online térben.

A SEO audit gyakorisága és a folyamatos optimalizáció

A SEO audit egy rendkívül hasznos eszköz a weboldal keresőoptimalizálásának kiértékeléséhez és javításához. Azonban fontos megérteni, hogy a SEO nem egyszeri projekt, hanem egy folyamat. A keresőmotorok algoritmusai folyamatosan változnak, és a versenytársak is fejleszthetik SEO stratégiájukat.

Ezért javasolt rendszeres SEO auditokat végezni, például félévente vagy évente egyszer. Ez lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük az oldal teljesítményét, és időben reagáljunk a változásokra. A folyamatos optimalizáció segít abban, hogy a weboldal folyamatosan versenyképes maradjon a keresőmotorokban és a látogatók számára.

 

A SEO audit után

 

A SEO audit elvégzése után kulcsfontosságú, hogy a feltárt problémákat és hiányosságokat megfelelően kezeljük. A javasolt javítások implementálása és a fejlesztések bevezetése hosszú távú előnyöket hozhat a weboldal keresőmotor-optimalizációjában.

 • Technikai javítások: Az audit során azonosított technikai hibákat és problémákat meg kell oldani. Ez magában foglalhatja a weboldal sebességoptimalizálását, a mobilbarát kialakítást és a technikai hibák kijavítását.
 • Tartalmi frissítések: Az audit eredményeként elképzelhető, hogy új és értékes tartalmat kell létrehozni, vagy meglévő tartalmat kell frissíteni a kiválasztott kulcsszavak optimalizálásával.
 • Linképítés: Ha az off-page elemzés során megállapítjuk, hogy a külső hivatkozások mennyisége vagy minősége nem megfelelő, érdemes lehet elkezdeni egy linképítési stratégiát.
 • Analitika és monitoring: Az audit során bevezetett változtatások hatásait rendszeresen monitorozni kell. Az analitikai adatok segítenek megérteni, hogy hogyan alakul az organikus forgalom és a látogatottság az új stratégia bevezetése után.

A SEO audit folytatása: Hol lehet további lehetőségeket találni?

 

Az előző részekben részletesen elemeztük az SEO audit folyamatát, és megvizsgáltuk, hogyan javíthatja a weboldal teljesítményét a keresőmotorokban. Most pedig nézzük meg, hogy hol lehet további lehetőségeket találni a keresőoptimalizációban.

 • Strukturált adatok használata: A strukturált adatok (Schema markup) segítenek a keresőmotoroknak jobban megérteni az oldal tartalmát. Ez javíthatja a találati eredmények kinézetét és hozzájárulhat a gazdag eredmények megjelenítéséhez.
 • Lokális SEO optimalizáció: Ha egy vállalkozás helyhez kötött, fontos, hogy helyi SEO stratégiát alkalmazzon. Ez magában foglalhatja az üzleti adatok összehangolását online listázási oldalakkal, valamint a pozitív értékelések és visszajelzések gyűjtését.
 • Sebesség optimalizáció: A weboldal sebessége kulcsfontosságú a látogatói élmény szempontjából, és a Google is figyelembe veszi ezt a tényezőt a rangsorolás során. Győződj meg róla, hogy a weboldal gyorsan betölt és mobilbarát.
 • Tartalmi frissítések: A rendszeres tartalomfrissítések segíthetnek abban, hogy az oldal folyamatosan releváns maradjon a keresőmotorok és a látogatók számára egyaránt.
 • Mobilbarát tervezés: A mobil eszközökről érkező látogatók aránya folyamatosan növekszik. Biztosítsd, hogy weboldalad teljes mértékben kompatibilis legyen mobil eszközökkel, és ne veszítse el a mobil forgalmat.
 • Közösségi média integráció: A social media jelenlét és tevékenység is befolyásolhatja a keresőmotorok rangsorolását. Próbálj minél több aktív követőre szert tenni!

Milyen eredményekre számíthatunk?

 

Láthatjuk, hogy a SEO audit egy elengedhetetlen lépés a weboldalak keresőmotor-optimalizációjában. Az átfogó vizsgálat során feltárt hibák és lehetőségek segítenek az oldal hatékonyabbá és versenyképesebbé tételében. Az audit során a kulcsszavak optimalizálásától kezdve a technikai és tartalmi elemek vizsgálatán át az off-page tényezők elemzéséig számos fontos aspektusra kell figyelmet fordítani.

Az audit eredményeinek megfelelő kezelése és a javasolt javítások bevezetése hosszú távú megtérülést hozhat az organikus forgalom növekedésében és a weboldal teljesítményének javításában. A SEO audit tehát nem csak a jelenlegi állapot értékelése, hanem egy olyan útmutató is, amely a weboldal hosszú távú sikeréhez vezető lépéseket mutatja meg.

A várható eredmények nagyban függenek a weboldal felépítésétől, és az adott piacon lévő versenytársak által diktált szinttől.  Sok esetben már az alapvető technikai javítások is látható eredményt hoznak a helyezésekben, máshol pedig jelentős tartalombővítésre, linképítésre, illetve komplex, hosszú távú SEO stratégia felépítésére van szükség a sikerhez.

Kulcsszókutatás

A SEO alapja: KULCSSZÓKUTATÁS Az online jelenlét kialakításának és fenntartásának egyik sarkalatos pontja a kulcsszókutatás, melyet egy kiterjedt SEO audit során is elvégezhetünk. Ahhoz, hogy egy weboldal a keresőmotorok, különösen a Google találati listájának élén...